qui sóc ?

 

 

 

 

“Necessitem una educació que faci possible que l'esser humà discuteixi amb coratge els seus problemes, que li avisi dels perills dels seu temps, a fi que sent conscient agafi força i virtut per a lluitar, i no es deixi arrossegar cap a la pèrdua del seu propi jo. L’educació necessita tant de formació tècnica, científica i professional como de somnis i utopia”.

Paulo Freire

 

FORMACIÓ

Llicenciatura en Història de l'Art (1994, Universitat de Barcelona) - CAP. Curs de Capacitació Pedagògica (1994, Universitat de Barcelona)- Llicenciatura en Documentació (2008, Universitat Oberta de Catalunya)

 

TRAJECTORIA

Responsable de la biblioteca de l'Escola del Clot (Jesuïtes Educació. Escola concertada per la Generalitat de Catalunya) des de l'any 1992.

Responsable dels continguts del lloc web <http://www.bibliotecaescolar.info> des de l'any 2003.

Col·labora en els continguts de lloc web: La competencia informacional a l'aula creada al 2011.

PUBLICACIONS

DURBAN ROCA, Glòria (2010). La biblioteca escolar, hoy. Un recurso estratégico para el centro. Barcelona: Graó. Colección Biblioteca de aula; 273.

DURBAN ROCA, Glòria (2010). La biblioteca escolar, avui. Un recurs estratègic per al centre. Barcelona: Graó. Col·lecció Graó general; 175.

BLASCO, Anna ; DURBAN, Glòria (2011). La competència informacional: del currículum a l'aula. Bacelona: Publicacions de Rosa Sensat. Dossiers; 72.

 

ARTICLES

DURBAN ROCA, Glòria. "La colección documental de la biblioteca escolar. Una visión integradora de contenidos, formatos y soportes". Educación y Biblioteca, núm. 148.(2005). p. 99-102.

DURBAN ROCA, Glòria. "Aprender en la biblioteca. La biblioteca escolar al servicio del aprendizaje significativo en el nuevo contexto de la Sociedad de la información". Pedagogia Ignaciana e innovación tecnologica. 28 jornadas educativas. Deusto-Bilbao: Conedsi, 2005.

DURBAN ROCA, Glòria. "Aprender a utilizar la información en la biblioteca escolar”. Educación y Biblioteca, núm. 156.(2006). p. 60-62. También disponible en: http://eprints.rclis.org/10964/1/Dossier1.pdf

DURBAN ROCA, Glòria. “A biblioteca escolar como centro de aprendizaxe” Ensaio, Centro de Formacion e Recursos da Coruña. Xunta de Galicia. núm 8 ( 2006). p.18-25.

DURBAN ROCA, Glòria. "Articulación de programas de educación en información desde la biblioteca escolar: aprender a investigar e informarse". En GARCIA GUERRERO, José (Dir.). La articulación de los recursos en el funcionamiento de la biblioteca escolar . Ministerio de Educación y Ciencia. Secretaría General de Educación. Instituto Superior de Formación del Profesorado. Col. Aulas de Verano. Serie Humanidades, Madrid, 2007. También disponible en: http://www.bibliotecaescolar.info/documents/durbanavila.pdf

DURBAN ROCA, Glòria. "Desarrollo de la biblioteca escolar: un marco para la complicidad entre maestros y bibliotecarios". Libro Abierto, núm.30 (2008) Disponible en: http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~sptmalaga/m45b102/media/docum/LibroA%2030-dic07.pdf [ Consulta: 10.03.08]

DURBAN ROCA, Glòria. "Aprender a usar la información en la BE en Secundaria". Biblioteca escolar. PLEC. Proyeto de lectura para centros escolares [ en líniea]. Servicio de Orientación de Lectura (SOL). Disponible a: http://www.plec.es/documentos.php?id_seccion=7&id_documento=128&nivel=Secundaria [ Consulta: 01.09.08]

DURBAN ROCA, Glòria ; GARCÍA GUERRERO, José. "Contribución de la biblioteca escolar al desarrollo de las competencias lectora e informacional". Mi biblioteca, núm.13. Primavera 2008. p. 56-65. También disponible en: http://www.juntadeandalucia.es/averroes/bibliotecaescolar/images/MisPdf/articulos/mibiblioteca.pdf

DURBAN ROCA, Glòria. "La biblioteca escolar com a centre d'aprenentatge a l'educació secundària. L'experiència de l'Escola Tècnica Professional del Clot". ARTICLES de didàctica de la llengua i la literatura, núm. 46 (juliol-agost 2008) p.59-67.

DURBAN ROCA, Glòria. "Competencia informacional i currículum". Guix. Elements d'acció educativa, núm.352 (febrer 2009) p.77-82.

DURBAN ROCA, Glòria. "Tensiones y distensiones. Reflexión en torno a la situación actual de la biblioteca escolar". Libro Abierto, núm.35 (febrero 2009) También disponible en: http://www.juntadeandalucia.es/averroes/bibliotecaescolar/images/MisPdf/articulos/tensiones.pdf

DURBAN ROCA, Glòria ; Cano, Ángela. "Creación de personajes históricos. Comprender y producir información para aprender ciencias sociales" Tratamiento de la información y competencia digital. Aula de innovación educativa, núm.181 (mayo 2009) p.27-30.

DURBAN ROCA, Glòria ; SERRAT BRUSTENGA, Marta ; SUNYER LÁZARO, Sílvia. "Els natius digitals i ALFIN: un repte per als diferents entorns bibliotecaris a l'Estat espanyol" Item: Revista de bibliotecaonomia i documentació, núm 50 (2009), pag. 32-46.

DURBAN ROCA, Glòria. "Biblioteca escolar y cultura digital". Revista de literatura. Primeras notícias, núm 248. Febrero 2010

DURBAN ROCA, Glòria. "Recursos digitales y biblioteca escolar. La posibilidad de ser más útil que nunca en los centros educativos". Mi biblioteca, núm 21. Primavera 2010, pag.64-70.

DURBAN ROCA, Glòria. "De la periferia al centro de la escuela. La biblioteca escolar como agente pedagógico interdisciplinar". Mi biblioteca, núm. 23. Otoño 2010

 

MATERIALS DIDÀCTICS


DURBAN ROCA, Glòria (2005). Itinerari formatiu – ESO. Per arribar a ser un expert en informació [en línea]. També en castellà i en gallec. Disponible a: http://www.bibliotecaescolar.info/ACTIVITATS/index.htm

DURBAN ROCA, Glòria (2006). Tutorial del procés de cerca. Batxillerat [en línea]. Disponible a: http://www.bibliotecaescolar.info/procesdecerca/index.htm

DURBAN ROCA, Glòria (2006). Com iniciar un treball de recerca. ESO/Batxillerat[en línea]. Disponible a: http://www.bibliotecaescolar.info/documents/cominiciar.pdf

DURBAN ROCA, Glòria. "Submergeix-te dins l'oceà de la informació". Materials didàctics. Guix Dos, núm. 162. Febrer 201
0

 

CONFERÈNCIES

2005 -

"Què ens pot oferir la biblioteca escolar?" a les 3es Jornades de biblioteques escolars de Catalunya el 3 de març del 2005. El Prat de Llobregat.

"Aprender en la biblioteca a utilitzar la información" a les 3as Jornadas de bibliotecas escolares de Asturias (Avilés, 2 de abril del 2005).

2007 -

"Alfabetización informacional". Encontros Plan de mellora de bibliotecas escolares 06/07. (Sanxenxo, 1 y 2 de marzo. Pontevedra). Xunta de Galicia. Consellería de Educación.

"Articulación de programas de educación en información desde la biblioteca escolar/CREA". En el curso: "La articulación de los recursos en el funcionamiento de la biblioteca escolar". Cursos de formación para el profesorado MEC-UNED. Ávila, 2 al 6 de julio del 2007.

2008 -

"Función de la biblioteca escolar en el desarrollo de las competencias lectora e informacional" en la Jornada de la red profesional del Plan LyB en la província de Málaga (Torre del Mar, 28 de enero del 2008)

"Competencia lectora e informacional en la biblioteca escolar" en les IV Jornadas sobre bibliotecas escolares de Extremadura ( Mérida, 13 y 14 de mayo de 2008).

2009 -

"Com acompanyar als treballs de recerca des de la biblioteca escolar: Aprendre a investigar a l'ESO i a Batxillerat". 4es Jornades de biblioteques escolars de Catalunya. Col·legi Oficial de bibliotecaris i documentalistes de Catalunya. Barcelona, 25-26 de febrer de 2009.

"La biblioteca escolar com a eina educativa". 3es Jornades de biblioteques escolars de Girona. Ajuntament de Girona. Girona, 3 de març de 2009.

"Com iniciar el treball de recerca". III Jornades invesJove. Investigació i recerca a l'educació secundària. Generalitat de Catalunya. Departament d’Educació. Serveis educatius. IES Pont de Suert, 31 de març de 2009.

"La competencia informacional y la biblioteca escolar". Encontros Plan de mellora de bibliotecas escolares 08/09. Xunta de Galicia. Consellería de Educación. Santiago de Compostela, 16-17 de abril de 2009.

"La biblioteca escolar i el desenvolupament de la competència informacional". Trobada de Biblioteques Escolars de Tortosa. Generalitat de Catalunya. Departament d’Educació. CRP del Baix Ebre. Tortosa, 25 de juny de 2009.

"La competencia informacional y la biblioteca escolar". II Jornadas de bibliotecas escolares. Lectura y aprendizaje. Gobierno de Navarra. Departamento de Educación. Pamplona, 15-17 de septiembre de 2009.

"La biblioteca escolar un recurso educativo útil: desarrollo de entornos presenciales de aprendizaje y lectura". Xornadas Bibliotecas Escolares 2009. Xunta de Galicia. Consellería de Educación. Santiago de Compostela, 23-24 de octubre de 2009.

2010 -

“Impacto de la cultura digital en la biblioteca escolar”. Comisión Técnica de Cooperación de Bibliotecas Escolares. Ministerio de Educación. Madrid, 3 de febrero de 2010.

"El qué y para qué de la biblioteca escolar. Apoyo a los proyectos de investigación y a las intervenciones en lectura". III jornadas de bibliotecas escolares del Plan LyB en la provincia de Jaén. Junta de Andalucía. Consejería de Educación. Delegación de Jaén. Jaén, 18 de febrero de 2010.

“La biblioteca escolar avui: un recurs estratègic per a l’escola”. Matinal de biblioteques escolars. 10 anys de seminari de coordinació de les biblioteques escolars del Baix Penedès. Generalitat de Catalunya. Departament d’Educació. Serveis educatius del Baix Penedès - Fundació Àngels Garriga de Mata, Saifores, 15 de maig de 2010.

“El papel de las bibliotecas escolares en la actualidad. Perspectivas de futuro”. Formación de formadores de biblioteca escolar. Comisión Técnica de Cooperación de Bibliotecas Escolares. Ministerio de Educación. Madrid, 28 de julio de 2010.

“La competencia informacional. Leer, aprender e investigar” Junta de Extremadura. Consejería de Educación. DG Educación y cultura. I Encuentro de la Asociación Comenius Regio. Bibliotecas sem fronteiras/sin fronteras. Mérida, 26 octubre de 2010.

"El qué y para qué de la biblioteca escolar. Apoyo a los proyectos de investigación y a las intervenciones en lectura". IV Jornadas provinciales de lectura y bibliotecas. CEP de Casas Ibáñez. Albacete, 5 de noviembre de 2010.

2011-

"El papel de la biblioteca escolar hoy. Panorama actual de las bibliotecas escolares en España". 47ª Semana de las Bibliotecas de Estambul. Instituto Cervantes. Estambul, 23 de marzo de 2011.

"Orientaciones para diseñar y guiar procesos de investigación. Elementos de mejora para el desarrollo de la competencia informacional en el centro y la realización de actividades de formación de usuarios en la biblioteca escolar". IV Jornadas de bibliotecas escolares de Aragón. Ballobar, 2 de abril 2011.

 

EXPERIÈNCIA DOCENT - CURSOS DE FORMACIÓ

2004 -

Curs (30 hores). “Aprofundiment sobre l’organització, manteniment i dinamització de la biblioteca escolar” . Departament de Formació Permanent de l’Associació “L’Amic de paper”. Barcelona, març i abril 2004.

Curs (15 hores). “La recerca i el tractament de la informació utilitzant les TIC i la biblioteca del centre”. Escola d’Estiu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en filosofia i lletres i ciències de Catalunya. Barcelona, juliol 2004

Curs (15 hores). “La biblioteca escolar primer portal d'accés a la informació". Escola d’Estiu de l'Associació Rosa Sensat. Barcelona, juliol 2004.

2005 -

Curs (30 hores). “La biblioteca com a recurs educatiu”. Escola d'hivern de l'Associació Rosa Sensat. Barcelona, març i abril 2005.

Taller (3 hores). “Aprendre a investigar”. Jornades de formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Bellaterra, octubre 2005.

Taller (3 hores). “La recerca i la biblioteca escolar”. Projecte Ments Curioses. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. CRP Sant Martí-Barcelona. Barcelona, novembre 2005.

Taller (3 hores). “La biblioteca escolar”. Grup de treball de biblioteques escolars. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. CRP- Badalona. Badalona, novembre 2005.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. L’Hospitalet, novembre 2005.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Figueres, desembre 2005.

2006 -

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Sabadell, gener 2006.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Vilanova i la Geltrú, febrer 2006.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. El Prat de Llobregat, març 2006.

Curs (15 hores). "La biblioteca escolar com a eina educativa". Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya. Barcelona, juliol 2006.

Curs (10 hores). "La biblioteca escolar al servei de l'aprenentatge". Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya. Escola Vedruna. Girona, juliol 2006.

Curs (15 hores). "Aprendre a utilitzar la informació. La competència en l’accés i ús de la informació a l’escola". Escola d’Estiu de l'Associació Rosa Sensat. Barcelona, juliol 2006.

Curs (6 hores). "Formación de personas usuarias y educación documental". Gobierno del Principado de Asturias. Consejería de Educación y ciencia. CPR Sur Occidente. Cangas de Narcea, noviembre 2006.

Curs (15 hores). “Biblioteca escolar, recerca i accés a la informació”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. El Prat de Llobregat, novembre 2006.

Curs (15 hores). “Biblioteca escolar, recerca i accés a la informació”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Vilanova i la Geltrú, desembre 2006.

2007 -

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Cornellà de Llobregat, gener 2007.

Taller (3 hores). “La biblioteca escolar un espai de coneixement i aprenentatge”. Seminari de biblioteques escolars. Servei Educatiu Osona. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació, Vic, febrer 2007.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Mataró, febrer 2007.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Barcelona- Sant Martí, febrer 2007.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Barcelona- Horta Guinardó, març 2007.

Curs (6 hores). “Organització dinamització de la biblioteca escolar”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Vilafranca del Penedès, març 2007.

Taller (3 hores). “La biblioteca escolar un servei educatiu”. Jornades per educadors. Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya. Barcelona, juliol 2007.

Taller (3 hores). “Aprendre a investigar”. Jornades de formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Barcelona, octubre 2007.

Taller (6 hores). “Estratègies documentals per a millorar la recerca”. Projecte Ments Curioses. Consorci d’Educació de Barcelona. Barcelona. novembre 2007.

Assessorament a centre (4 hores). “L’ús de les TIC aplicades a les àrees” en el IES Olivar Gran. Servei Educatiu Alt Empordà. Figueres, setembre 2007.

Assessorament a centre (3 hores). “Projectes de biblioteca escolar” en el CEIP Àngels Anglada. Servei Educatiu Alt Empordà. Figueres, octubre 2007.

2008 -

Curs (4 hores). “La biblioteca escolar com a eina educativa”. Seminari de coordinació de Puntedu. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Servei Educatiu Sarrià-Sant Gervasi. Barcelona, gener 2008.

Curs (15 hores). “Biblioteca escolar, recerca i accés a la informació”. Formació Puntedu. Projectes d'innovació educativa. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Manresa, març 2006.

Curs (15 hores): "Biblioteca escolar i biblioteca digital". Escola d'Estiu de l'Associació Rosa Sensat. Barcelona, juliol 2008.
Assessorament a centre (10 hores). “La competència informacional a l’escola i pla de lectura”. CEP Cossetania. Vilanova. (CRP-El Garraf)

Curs (3 hores). “La competència informacional”. Seminari de dinamització de la biblioteca escolar puntedu. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Serveis Educatius Ribera d’Ebre. Mora d’Ebre, març 2008.

Curs (3 hores). “Biblioteca escolar, recerca i accés a la informació”. Formació de l’equip de formadors. ICE de la Universitat Rovira i Virgili. Tarragona, maig 2008.

Curs (3 hores). “Proyectos documentales en secundaria y bachillerato”. Centro de Formación de profesorado. Gobierno de Aragón. Departamento de Educación. Fraga, novembre 2008.

2009 -

Curs (3 hores): "La competència informacional. Aprendre a investigar i a informar-se a l’escola". CRP de la Noguera. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació. Balaguer, març 2009.

Curs (3 hores).”La biblioteca escolar i el desenvolupament de la competència informacional”. Coordinació Pedagògica. Escola Pia de Catalunya. Barcelona, maig 2009.

Taller (3 hores): “La biblioteca escolar un servei educatiu”. Jornades per educadors. Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya. Barcelona, juliol 2009.

Taller (3 hores): “La biblioteca escolar un servei educatiu”. Jornades per educadors. Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya. Lleida, juliol 2009.

2010 -

Curs (4 hores): "La competencia informacional y proyectos documentales”. Centro de Profesores de Fraga. Gobierno de Aragón. Consejería de Educación. Fraga, 2-15 desembre 2010.

2011-

Formació de postgrau: Expert Universitari en Organització, Gestió i Dinamització de Biblioteques Escolars. ICE. Universitat de les Illes Balears. Curs 2010-2011 (8 hores) Mòdul 6. La cultura digital a les biblioteques escolars i el tractament de la informació. 14/15 de gener del 2011.

Curs (6 hores): "Competencia informacional a la biblioteca escolar". PFZ del Tarragonès. Serveis Educatius de al Generalitat de Catalunya. Abril 2011.

Curs (12 hores): "Estratègies d’aplicació de tècniques d’estudi a la biblioteca escolar de primera ensenyança". Ministeri d'Educació del Principat d'Andorra. 6 i 7/ 12 i 13 de maig de 2011.

 

PARTICIPACIÓ EN GRUPS DE TREBALL

2003-2007 - Membre del grup ALFINCAT (Alfabetització Informacional a Catalunya) del Col.legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya.

2005-2006 - Participació en el laboratori Biblioteca escolar - biblioteca pública. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Diputació de Barcelona.

2006- Participació en el Seminari "Llegir per apendre". Puntedu. Departament d'Educació.

2006 - Participació a "I Seminario: Biblioteca, aprendizaje y ciudadanía"."Alfabetización informacional". Toledo, 2 y 3 de febrero de 2006. Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria. Ministerio de Cultura. Més informació a: http://travesia.mcu.es/S_ALFIN/index.html

2007-2009 - Coordinació del grup ALFINCAT (Alfabetització Informacional a Catalunya) del Col.legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya.

2008-2009- Participació en el grup de coordinació de ALFIN RED:foro para la alfabetización informacional. Subdirección General de Coordinaciónn Blibliotecaria. Ministerio de Cultura. Més informació a: http://www.alfinred.org/blog

2008 - Participació en l'organització del "Taller UNESCO de Formación de Formadores en Alfabetización Informacional" Granada. 27, 28 y 29 de octubre de 2008. UNESCO - Biblioteca de Andalucía; Consejería de Cultura. Més informació a: http://medina-psicologia.ugr.es/~alfinunesco/index.htm

2009 - Participació en la organització del "II Seminario: Biblioteca, aprendizaje y ciudadanía". “ Prácticas y experiencias de alfabetización informacional”. Vilanova i la Geltrú (Barcelona). 22 y 23 de enero de 2009. Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria. Ministerio de Cultura. Més informació a: http://www.alfinred.org/entidades/iiseminarioalfinvilanova